Tartuin taas yhteen lukuhaasteeseen ja luin lähes yhdeltä istumalta Rosamunde Pilcherin Syyskuun. - Minä tutustuin Rosamunde P:iin useita vuosia sitten Simpukan kerääjät-elokuvan kautta. Olen nähnyt tuosta kirjasta tehtyjä filmiversioita peräti 2. No, tietenkin sitten aloin lukea hänen muitakin kirjojaan. Tosi monet niistä on filmattu joko elokuviksi tai sarjoiksi.

Pilcherin kirjoissa kiehtoo ihanasti kuvattu maisema, lämmin ilmapiiri, oikeudenmukaisuuden voitto - ainakin lähes aina. Olisikovatko ne vähän kuin aikuisten Viisikko-kirjoja (Enid Blyton). Paljon hyvää ruokaa, lämpimiä vaatteita, kotoisa keittiö, ystäviä ja onnellisuus.

Simpukankerääjien Penelopen poika Noel on Syyskuu-kirjassa yhtenä päähenkilöistä. Kirjan henkilöiden elämä saa monenlaisia käänteitä kuvatun kesän aikana (ei juonipaljastuksia!). Mutta aivan kuin rikosromaaneissa, joissa salapoliisi kerää kaikki asianomaiset yhteen huoneeseen ja paljastaa syyllisen, niin tässäkin punotaan kesän aikana sotkeentuneet langanpäät selviksi.

Silloin aikanaan, kun luin näitä kirjoja ahmimalla, elin itse hajanaista aikaa. Luulenpa, että Rosamunden keittiö oli minulle ajoittain rauhan ja harmonian symbolina.IMG_0589-normal.jpg