PE - LA

14.10 J litteänä (unesta) sohvalla kun K tuli kotiin.

15.39 E syömään.

17.21 E ulos. J myös.

20.40 J sisään.

21      O sisään.

21.45 O ulos.

04.09 J ulos.

06.jotain O sisään (+söi).

06.21 E ja O ulos.

07.05 J syömään. Ulos.

HARHALOPUKE: sointukäänne, joka merkitsee jo aloitetun täyslopukkeen lykkäämistä siten, että dominantista ei siirrytäkään odotettuun toonikaan, vaan johonkin muuhun sointuun, tavallisesti kuudennen asteen kolmisointuun eli duurissa toonikan ja mollissa subdominantin rinnakkaissoinnulle.

Moni asialle vihkiytymätön voi kohotella kulmiaan ja kysyä, että emmekö omastakin mielestämme ole ampuneet yli maalin näissä hoitojärjestelyissä. Mutta heille voin vakuuttaa, että emme ole. Meillä on omat kokemukseen vahvasti perustuvat syymme tehdä juuri näin. Selvyyden vuoksi lienee parasta kertoa juttu ihan alusta asti.

Harhalopuke alkoi siintää horisontissa jo silloin, kun 1.) minä kesällä 1993 päädyin siihen, että haluan meille kissan. Kissoja tulikin sitten kaksi kerralla. (Erikin mistään mitään tietämätön lausahdus: "Men varför tog ni inte två medsamma?" johti toisenkin pennun hakemiseen.) Ja sitten niitä oli pian kolme, kun Otto otti meidät kodikseen. - Mutta ennen Oton tuloa 2.) Peter ilmoitti syksyllä 1993 ottavansa koiran itselleen.

Metsään mentiin niin, että kolisi, kun 3.) uskottiin kaikkia, jotka sanoivat koirien ja kissojen kyllä tottuvan toisiinsa. Varsinkin kun kissat ovat vielä pentuja. Ja kai ne olisivatkin, jos itse olisimme kestäneet epävarmuutta siitä, että koira ei vahingossa satuta pakoon säntäileviä kissoja, joiden perään se syöksyi kielloista huolimatta.

Hankittiin ruokailutilan ja keittiön väliin haitariovi, jonka toisella puolen olivat kissat (ja minä suurimman osan aikaa) saunanpuoleisessa tilassa ja keittiössä ja toisella puolen muu elämä. Koiraa rajan rakentaminen ei häirinnyt. Mutta kissat, jotka näin menettivät osan valtakunnastaan, eivät katsoneet asiaa suopein silmin. Varsinkin Otto oli jatkuvasti raapimassa haitariovea.

Ja tästäpä sitten tullaankin Sointukäänteeseen, jonka takia siirryttiin silmänräpäyksessä odotetusta toonikasta vähintäänkin siihen kuudennen asteen kolmisointuun. - Huomaavaisuuteni ruokaa juuri laittaessani ei ollut kiinnittyneenä oven luona itseään pesevään Ottoon. Se olikin siinä alkanut työntää tassuaan oven alla olevasta pienestä raosta toiselle puolen. Minähän en pieniä räpellysääniä kuule ja oven toisella puolellakaan kukaan ei kiinnittänyt huomiota Katiin (koiraan). - Siis. Kati syöksyi Oton tassuun, Otto syöksyi kiljuen kaappien päälle pudottaen matkallaan kaikki eteensä osuneet ruoka-astiat, ovi työntyi Katin painosta sivuun sen verran, että Katin tassu mahtui siihen ja jäi jumiin, Kati ulvoi kivusta.

DUURISTA TULI MOLLIA OIKEIN SUBDOMINANTIN MITALLA.

Katin tassu saatiin irti jumista; ei onneksi ollut vahingoittunut, ainakaan pahemmin. Otto saatiin ulos rauhoittumaan. Minä aloin itkeä säikähdyksestä ja syyllisyydestä, koska en ollut kunnon äidin lailla saanut pidettyä yllä harmoniaa kodissa. - Jouduimme me monen vuoden ajan talviaikaan temppuilemaan saman katon alla toisilleen vihamielisten eläinten kanssa ovi välissämme. Mutta kesällä jakauduimme olemaan Katin kanssa huvilalla ja kissat joutuivat tulemaan toimeen sillä, että joku meistä kävi niitä hoitamassa joitakin aikoja per päivä. - Mutta tänä k.o. kesänä meillä oli K, joka asui kissojen kanssa kotona. Peter taisi olla Lofooteilla parikin viikkoa, joten apu oli enemmän kuin tarpeen.

LAUANTAI-ILTAPÄIVÄ

13.50 K huvilalla.  Ä ja P kotona pari tuntia. Ä:n piti hoitaa ja kammata O:ta. Se söi ja meni ulos.

14.30 E melkein sisälle, mutta ei (Ä:ssä ja P:ssa koiran hajua).

14.40 J ulos, kun Ä yritti kammata.

15.00 märkä O kannettiin sisälle.

15.30 Kuiva ja hoidettu O meni ulos. (Ä ja P pois.)

17.00 E syömään.

6:n, 7:n aikoihin J sisään.

20.30 (noin) O sisään.

22      E ulos

22.45 E sisään.

04.00 O ulos.

04.30 J ulos.

07.15 J sisään, E ulos.

8        J ulos.

9        J sisään.

Niin että älkää uskoko sitä, että siinä samassahan sitä hoitaa useampiakin kissoja.

Älkääkä uskoko, että kaikissa tapauksissa kissat ja koirat tulevat toimeen keskenään.

Ja muistakaa, että kaikkein tärkeintä kotieläinpalettia itselleen kootessaan on analysoida oma kestävyytensä mitä ihmeellisimmissä tilanteissa.